Nummer 44 najaar 2014

.
..

.....
...Costa Plastica, Klaver Kaas, Het nieuwe appelsap,
...Roomijs van vijgenbokbier met rozijnen, De kok is
...een superster, Groenteredders, Moleculair koken
...is bullshit, In vino veritas, Uit eten in Arnhem?

Nummer 43 zomer 2014

.
..

.....
...Hebben de gidsen toekomst, Bocuse zonder Monsieur
...Paul,.Verzadigd vet verzadigt, Meltingpot Madagaskar,
...Pasta met.maagbrij, Berlijn vegetarisch, De lokale boer
...op je bord,.Daily Delis is als een zoele zomerbries.

Nummer 42 voorjaar 2014

.
.....
...Standplaats Middelburg, India blows your mind,
...Paul Theroux, Vaste voet voor le fast food,
...Karpathios kookt natuur, È Pronto!, Hoe de
...supermarkt ons naait, Radioprogramma Mangiare


Nummer 41 winter 2013

.
.....
...Jonnie Boer fermenteert, De nieuwe Poolse keuken,
...Khash:.knoken en koppen, Theaterrestaurant Bouwkunde,
...500 jaar Macaroni, 2e deel: In Nijmegen kun.je lekker eten,
...Het verre Oosten, Michael Moss en Nigel Slater.


Nummer 40 najaar 2013

.
..

.....
...Babette Cremer aan de rand van de autostrada, Kefir voor
...een lang leven, All inclusive in Turkije, Staartetende vissen,
...Floortje Dessing eet cavia, hond en larven, In Nijmegen kun
...je lekker eten.

Nummer 39 zomer 2013

...
.....
...Lekker eten in Spanje is chaos, Makgeolli, de andere sake,
...Hot pot Hongkong, Whiskey op een bankbiljet, Koerse
...Schoorwal.is culinair walhalla, Wat er mis is met vis, Eten
...in de trein naar.Vladivostok


Nummer 38 voorjaar 2013

...
.....
...Lekkerbekken in Paraguay, De medailles op de armen van
...een kok, Istanbul is eten, Ethiopisch koffieritueel, Oude
...stokken mooie wijnen,Liefde voor Gaelisch levenswater


Nummer 37 winter 2012

...
.....
...Aan de Poel losse chique, Hugo Borst smaakt naar chocolade,
...Bijvangst, De automatiek, Eetfestival onder de loep, Tulpenbol
...crisisvoedsel, Maffiavrije wijn, Welke wijn bij wat?


Nummer 36 najaar 2012

...
.....
...Slootwaterbiertje, Abergavenny, Jonathan Zandbergen,
...Druiven plukken, Mozzarella, René Redzeppi, Topchefs
...en hun superboeken, Vlees Van der Kroft en Olijfolie.


Nummer 35 zomer 2012

...
.....
...Margot Janse, Moeder Roca, Bionmezzagiorno, Brussel,
...Birma, Texel, Toledo, Oesters, Dickens, Eetbare bloemen,
...Huisslacht, Zeewier en Stenden.



Nummer 34 voorjaar 2012

...
.....
...Librije, Jonnie en Thérèse Boer, Vlierbes, Rijst, Wijn uit
...Tsjechië, Whisky, Swansea Market, Aquavit, Paddenstoelen
...en sex, Ouzo,.Eten in de Gouden Eeuw, Kaviaar.


Nummer 33 winter 2011

.....


Nummer 32 najaar 2011

.....


Nummer 31 zomer 2011

.....

Nummer 30 voorjaar 2011

.....

Nummer 29 winter 2010

Inhoud winter 2010:
De intrigerende coverfoto 'Saladkleid' is van Sarah Illenberger. Zeer veelzijdig kunstenares uit Berlijn. We zouden niet weten hoe we haar werk moeten omschrijven: ze breit en kleit, plakt, schildert, filmt, boetseert en fotografeert. Neem vooral eens een kijkje op haar website: www.sarahillenberger.com
Voorwoord, Berichten, Port: idiote wijn - tekst Onno Kleyn, Letje loog - tekst Rineke van Houten, Clive kookt werelds - tekst Marian Boyer, Om het eten alleen zou je al naar De Hermitage gaan - tekst Will Jansen, Modderende varkens geven hemelse coppa's - tekst Petra Essink, Culinaire Serendipiteit II - tekst Pek van Andel, Kunst en Kaas - tekst Will Jansen, Eat, pray, love, maar dan anders - tekst Marloes Kemming, Champagne gedijt bij crisis - tekst René van Heusden, Olijfolie drie euro per slok - tekst Wil Jansen, Poffertjes - tekst Jos Rietveld, Verdwaald in de tijd: kapotte eieren en Spaanse hutspot - tekst Jacques Meerman, Champignons met wodka - tekst Kathy Mathys, Culinaire kilometers in de Kempen - tekst Nelleke Launspach, Lost in translation - tekst Caroline van Ommeren, De menselijke stoofpot - tekst Dirk de Moor, Truffels uit het Maasdal - tekst Her Jobse, Noorse boeren, buitenlui en Brimi’s - tekst Jacques Hermus, De fijnproever - tekst en tekeningen Guido van Driel, Made in Taiwan - tekst Linda Korsten, Foodwatch, Drie sterren zonder drempels - tekst Renate van der Bas, Fascinerende Foodprints - tekst Will Jansen m.m.v. Drees Koren, De Bouillonambassadeurs, Bouillon Leest, Wie werkten er mee

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 29, winter 2010

Nummer 28 najaar 2010

Inhoud najaarsnummer 2010, het 29e boekje in de reeks:
Coverfoto: De Japanse fotograaf Yoshihiro Saito en zijn team fotografeerden de eetcreaties van Guy Martin. Zoals deze kikkerbillen.
L'art de Guy Martin, 636 betoverende pagina's, is hier te bestellen. Berichten; Getverderrie, tekst Renate van der Bas; Culinaire bosgids, tekst Jacques Hermus; Bio-paddestoelen in de supermarkt, tekst Will Jansen; Ravioli uit het getto, tekst Marloes Kemming; Wijn met citroen,
tekst Mariëlla Beukers; Culinaire serendipiteit, tekst Pek van Andel; De Sardijnse herfst, tekst Judith Vargiu; De Warmoesstraat ruikt naar chocola, tekst Will Jansen; Txokolate met een pittig kantje, tekst Emmy Declerck; Spaanse lammetjespap, tekst Jacques Meerman; Vrouwen breken baan, tekst Will Jansen; A man with a pan, tekst Annemarie Geleijnse; De kunst van het genieten, tekst: August Winkler, vertaling René van Heusden; Godendrop, tekst Jos Rietveld; Koffie, nachtmerries en dromen, tekst Renate van der Bas; Poirot maakt vitaal eten, tekst Will Jansen; Leven om te eten?, tekst Lucette Faber; Zelfs katten eten er als koningen, tekst Ralf Groothuizen; Herrijst de Phoenix?, tekst Will Jansen; De Catalaanse keuken zonder opsmuk, tekst Annebeth Vis; Paardenkaas, voer voor de vakidioot, tekst Drees Koren; Bouillon's ambassadeurs; Bouillon Leest; Wie werkten er mee aan dit nummer.

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 28, najaar 2010

Nummer 27 zomer 2010

Wat staat er in dit zomernummer:
Voorwoord>Berichten>Zigeunereieren – eten onderweg, tekst Jacques Meerman>De koelkastkronieken, tekst Kathy Mathys>Bye bye Mrs. River Café, tekst Ellen Scholtens>Valuas: landelijk familiebedrijf, tekst Will Jansen>Blind koken: gegarandeerd slow food, tekst Renate van der Bas>
Een droom van zomer, tekst Jeroen Thijssen>Regionale passie, tekst Marco Mulders>Cowboy in diepbruin, tekst Will Jansen>Katoen als ontbijt?, tekst Robèrt Verweij>Bulle bekt beter, tekst Renate van der Bas>Carmen Ruscalleda, vertroetelkok, tekst Hieke Voorberg>Welstand, vruchtbaarheid en de verzoening der goden, tekst Will Jansen>Bakker in Burkina Faso, tekst Henk Keune en Tom de Smet>Van kiloknaller naar blije big, tekst René Zanderink>Red Snapper, keizerlijk lekker, tekst Angélique Schmeinck >Martijn Krabbé kookt graag groot, tekst Will Jansen>De wielen van Pujili, tekst Anneke Coopman>Maine's Verloren Appels, tekst Michael Sanders, vertaling Barbara Born>Alles huisgemaakt, tekst Will Jansen>Het Guggenheim van La Rioja, tekst Emmie Declerck>De Kon-wah-soewer, tekst Marjan Ippel>De Stroese Dame, tekst Bas den Herder en Eva van de Wetering>De Bouillonambassadeurs>Bouillon Leest>Wie werkten er mee aan dit nummer>

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 27, zomer 2010

Nummer 26 voorjaar 2010

Wat staat er in dit voorjaarsnummer: De cover Amore in sardine-can is van Sylvia Nestler; Berichten; Willem Dankers, chef uit liefde; De etende pelgrim; Schieten, slachten en snijden; De Gezonde Apotheker; Eten kan een politieke keuze zijn; Gazpacho getest met volkorenbrood; De Kaasmissionaris; Wat doe je met een tweede ster? Een boek maken!; Eetrevolutie in Peru; Zo word je dus topkok; Herhalen is goddelijk; Witteveen en Cuperus, klassieke culinaire verzamelaars; Voor echte pesto moet je vijzelen; Zalig zijn de Grieken; Albert Einsteins Eend; Jonah Freud: Ik kan proeven wat ik lees; De wondere wereld van groente in het Guggenheim; De Mexicaanse griep komt uit North Carolina; Een zoektocht naar het perfecte toetje; Cuba; Nederland: Botswana in Bioland; De Zes Zondes in Sin City; Bouillonambassadeurs; Bouillon Leest!; Wie werkten er mee?

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 26, voorjaar 2010



Nummer 25 winter 2009

Wat staat er in dit winternummer: De coverfoto is van Marie Godest (www.artacasa.nl), Voorwoord, Berichten uit de bonte restaurantwereld, Winnende verhaal schrijfwedstrijd: Daggasten, De keizer van de risotto, Chicha Morada, Dario en Dante, Eaux de vie uit Varik, Nevy, Tussen de wijnstokken van de Loire, En een half pond boter alsjeblieft, Skye Gyngell: eten met je vrienden, John Burton-Race houdt het simpel, Terry Laybourne: Good cooking is good shopping, Rick Stein: design, keuken en gastvrijheid, dat is het schilderij, De groene banaan,
Tai chi in een groenteschotel, Meel, water, zout, desem en vuur, Kook- en Wijnschool Librije, De man die niet meer at, De Jonge Dikkert, Sla telen in de stadsjungle van Singapore, Bietjes, kikkerburgers en skyr, Soep van stand, Koken op heel hoog niveau, Foie gras zonder gavage kan best, De toekomst van ons eten, De bouillonambassadeurs, Bouillon Leest (een extra katern) en Wie werkten er mee aan dit nummer

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 25, winter 2009

Nummer 24 najaar 2009

Voorwoord, Berichten uit de bonte restaurantwereld, Van zoete aardbeiensoep en kikkerkroketten, Kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten over eten, Martijn Kajuiters Ierland smaakt naar meer, Avonturen van een pasteibakster, In de greep van het wow-effect, Le Cirque: knoopje los, lekker glas, champagne, ‘Maak maar iets lekkers’, de Hongaar lust er wel pap van, Laguiole: een mes dat ‘tac’ zegt, In de keuken de waarheid en in de zaal de leugen, De pastamakers van Pasta Pica, Wijn van Terra Vitis: Right from the heart, Bawykov zalm: lekker dik de beste, Scherven & Geluk, De Stenen Tafel in Borculo culinaire idylle, Ajo Blanco, Op zoek naar het witte goud van Maine, Japanse tempeldrank bestormt Europese markt, Thuis in Teatro del Sale, Texelse zilte groente accent bij een Michelin ster, Crisiskoken, De Bouillonambassadeurs, Bouillon Leest, Wie werkten er mee aan dit nummer.

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 24, najaar 2009

Nummer 23 zomer 2009

De prachtige coverfoto is van Kai Ellmann, Berichten uit de bonte restaurantwereld, Amstel's La Rive, culinair koninklijk, Eten in het donker, Zuiver koken in Wouw, Glas & Kristal, Godendrankjes, Hemels maal, Koken voor de filthy rich, Uit eten in Amsterdam in de late 19e eeuw, Schoon gebufferde kazen, Barbara Plugge eetbeest, Een wandeling langs voedselvoorzieningen van het klassieke Rome, Koen De Jans, de jongste jeneverstoker van Vlaanderen, Ik weet van geen traditie, Het hoe en wat van het Menu Spontaan bij In Den Rustwat, Mercat de la Boqueria: Super Markt van Barcelona, Zolang de keukengod zijn mond maar houdt, In gesprek met de namaaksmakenmaker, Zoeloe-bier, zuiver als Fristy, Aardappeleters, Cha Ca La Vong en de tijdloosheid van het zijn, Bouillon leest, De bouillonambassadeurs, Wie werkten er mee aan dit nummer

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 23, zomer 2009

Nummer 22 voorjaar 2009

Berichten uit de bonte restaurantwereld; Wedstrijd verhalen schrijven; De Bokkedoorns; Corsicaanse keuken, slachtoffer van Franse slag; Wat is psychogastronomie; Wandelen en wijn proeven in de Südpfalz; Zeeuw in China; Ni chi le ma? Heb je al gegeten?; Hoe de gastroseksueel bierpongt tijdens de taartroulette op het comazuipfeest; Vijf man aan de dunne; Dünnpfiff für fünf; Handmatig gedarrde Grükern; Op avontuurlijke smulreis met Henk Savelberg; Gezinsmaaltijd geschiedenis?; Italiaanse topboeken eren eten met grandeur; Red je biefstuk, pak de fiets; Knorren in het klooster; Smeets werkt hard aan de kroon op zijn kookloopbaan; Mooie wijnmakers in Zwitserland; De culinaire boekenkast van China-adept Alice de Jong; Mieriksvuur uit de achtertuin; De dorre doorzetter; Diepzeegriezels met naaldscherpe tanden; Bouillon leest; Wie werkten er mee aan dit nummer.

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 21 winter 2008

Coverfoto Bruno Ehrs, Berichten uit de bonte restaurantwereld, Parkheuvel moet een mondiale eetplek worden, Bier, de Egyptische godendrank, Dé restaurantrecensent van Malaga stopt er mee, Smullen in de Hanzesteden Lübeck en Groningen, Met Robert Kranenborg op zoek naar die super nasi, Ik ruik mensenvlees, In gesprek met een banaan, Een neus voor Londen, dinerend langs de wereldkeukens, In Osnabrück staat een wonderkok achter de kachel, Culinair Lotharingen, vergeten hoek vol verrassingen, Maar weer eens een glaasje Madeira my dear?, In Nederland wordt puike rosé gemaakt, Truffels voor de gewone sterveling, Michel van der Kroft is een fijne kok, Frieten!, Het enige echte Frietmuseum, Two for the Road, Ilja Gort, wippen, wijn drinken, schrijven, Spiritueel en gastronomisch op bedevaart, De Thai eet op straat, Oer-eten en drinken in Wit-Rusland, Bouillonnetjes, De Bouillonambassadeurs, Bouillon leest, extra dikke katern met meer dan 70 boekbesprekingen, Wie werkten er mee aan dit nummer.

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 20 najaar 2008

Berichten uit de bonte restaurantwereld, Eten in een Frans Sterren restaurant, Blaauw bekijkt het met een grote grijns, Twee mirabellen lopen door Metz, Caldeirada, een geurige stoofschotel, De lekkere revolutie van Alice Waters, Filmcatering in Zuid-Afrika, Capuns, traditioneel gerecht van de armoe, De smaak van Onno Kokmeijer, Bijzondere reizen, Bijzondere koks, Tô of pâte de mil, meelpap met vissaus, Santamaría y Adrià en een sterfgeval, De Romeinse keuken nu, De Culinaire Boekenkast van Marianne Rosenberg, Bouillon een begrip in Parijs, We zijn wandelende sojabonen, Motorkoken voor beginners, Samenwerken in The Colour Kitchen, Kweeperenmosterd, Bordeaux dagelijks dichtbij, Een neus voor..... LONDEN, Veelvraat Gordon Ramsay is gestopt met vloeken, De echte restaurateur heeft een mooi vak, Anastasia’s Kookboek, vrolijk vreemde eend in de bijt, De Bouillonambassadeurs, Bouillon leest, Wie werkten er mee aan dit nummer.

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 20, najaar 2008

Nummer 19 zomer 2008
BOUILLON VIERT EERSTE LUSTRUM!

Coverfoto Daniel Maissan, Korte berichten uit de bonte restaurantwereld, Hans van Wolde doet het met zijn hart, Kroegschuifelen met mijn vader, Ducasse geeft Parijs de Eiffeltoren terug, Zuiver zomerse frisheid, Een neus voor London in de morgen, Lekker eten, lekker voetballen kijken, Kleffe rijst, Is Escabèche Christelijk?, Rob Baris, Rotterdamse horecapionier, Soenil Bahadoer: Mijn kop maalt maar door, Gissen naar de herkomst van gist, Ook in Italië dreigt de smaakvervlakking, Vuur, water, pan: soep, Flapperend door de zee, Bijzondere reizen, bijzondere koks, Met de paplepel bouwen we onze smaak op, Vooral niet Frans koken voor Fransen, Twee Bakkumse broers en hun toprestaurant, Atelier Guy Savoy, Nicolaas Klei leest, drinkt en eet Ripailles, Bouillon leest, Bouillonnetjes, De Bouillonambassadeurs, Wie werkten er mee aan dit nummer.

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 18 voorjaar 2008

Coverfoto, Ingo Gotz, Alle kinderen houden van eten, ondanks hun ouders, Honderd jaar brood bakken, Fastfood Nappie, Mijn zoon heeft een Michelin ster, Nederlandse chambres d’hôtes in France, Couscous uit blik, ultiem genot, De culinaire boekenkast van Tonny Eyk, Groeten uit Spanje, Shetland en Vlaanderen tackelen Zeeuwse mossel, Legende Menu, Torta a Buszon, Waarom aardappels, Zwartgeblakerde delicatesse, De Lindenhoff, Eten in Venetië, Huis ter Haar uit zijne puinen oprijzend, Oude rooie opnieuw aangezwengeld, Ken Hom, een culinaire boedhist, Eten op zijn Baltisch, Werumeus Buning, Nederlands eerste kookschrijver, Ann Creber, culinaire globetrotter uit Australië, Bouillon leest, De Bouillonambassadeurs, Wie werkten er mee aan dit nummer.

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 18, voorjaar 2008

Nummer 17 winter 2007

Coverfoto Rahi Rezvani, Een dagje naar school bij Bocuse, De allerbelangrijkste molecuul, Karper, varken onder de vissen, We Feed the World, Bergerac sprookjesachtig, Eten in Oezbekistan en onderweg, De scheet van een slager duurt het langst, Van wilde ganzen en lekker eten, Uit eten met kinderen, Gazpachuelo: belachelijk lekker, Hoe de kruidnagel in West-Europa kwam, Elk product is een klein verhaal, Nait snakken, Friet met truffelmayonaise, Jenever stoken is net koken, Lekker lunchen in Florence, Levertraan al 150 jaar gezond, Eten in Antwerpse smeltkroes, De oesterfluisteraar, Echte Bourgondische mosterd, En vergeet het kind in jezelf niet, The Real Dirt on Farmer John, De Perfectionist, Bouillon Leest, De Bouillonambassadeurs, Wie werkten er mee aan dit nummer

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 17, winter 2007

Nummer 16 najaar 2007

Coverfoto Rahi Rezvani, De Chocoladesaga-Will Jansen, De Hamsnijder-Nico Dijkshoorn, Don Juan, de fijnproever-Nelly de Zwaan, Vijf vrouwen en een Surinaamse dame-Jonah Freud, Pay-Uun Hiu, Karin Vaneker, Babette Verbeek, Janneke Vreugdenhil, Weelderige wentelteef-Jacques Meerman, Een Euro-Toquer op een Zwitserse Alp-Sjanie de Geus, Quique Dacosta-Marc Declercq, Uitwaaien aan de Kust-Herman Pleij, Eten bij de Araburen-Renate van der Bas, Zalmparadijs in Monnickendam-Will Jansen, Japanse thee in New York-Kathy Mathys, Bezield banket-Tom de Smet, Middagmalen op het virtuele laken-Ingelies Vermeulen, Een goed gevoel geeft energie-Fanny Drabbe, Met vaste hand uit de losse pols-Elbrich Fennema, Ondertussen in de cognac-Renate van der Bas, Forellengeluk-Onno Kleyn, Trouw aan eigen keuken-Anke Truijen, Brand-Mike Werkhoven, Aroma's in wijn, geneuzel-René van Heusden, ‘Juf, de spinazie is op!’-Bonita van Lier, Bouillon Leest!, De Bouillonambassadeurs

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 16, najaar 2007

Nummer 15 zomer 2007

Het zomernummer liegt er weer niet om! Ga maar na:
Paul Bocuse en Alain Ducasse ontvangen de hele culinaire wereld op het prestigieus verjaardagsfeest van die oude superkok uit Lyon. Lonny Gerungan is alive and kicking en denkt met weemoed terug aan zijn Balinese jeugd. Niven Kunz is een van de jongste sterrenkoks in Nederland. Sergio Herman is een sexy chef, Diny Schouten neemt het op voor de pieper en Margot Vanderstaeten juist weer voor het echte stokbrood. We hebben wodka, fruits de mer en Hongaarse wijnambassadrices. We eten aardbeien met Felix Wilbrink en laten paddestoelen komen van hoog uit de Zwitserse bergen. Dan zijn er de dansende en kokende mama's in Costa Rica en viseters in Aberdeen. We smullen van zout uit de hele wereld en eten met kleur. Er is nog ijs, er zijn dames die ons waarschuwen voor teveel eten en we gaan op eetbezoek in Den Burg. En dan ook nog al die boekbesprekingen.
Eigenlijk een wondertje iedere keer weer, dat bouillon! Zo boordevol eten en drinken en lekker leesvoer. Heerlijk voor op het strand of in het vliegtuig. En dat allemaal voor nog geen tientje!

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 15, zomer 2007

Nummer 14 voorjaar 2007

Hoe het koekje bij de thee verdween, IENS geproefd, 10 jaar FreeKS, Eten hoog in de bergen, Zeg het met deksels, Kinderen maken is ook fermentatie, Groeten uit Spanje, Het bouillonblokje voor de Brienens, Of het blaadje sla wel knispert, Met Erasmus aan tafel, ooking the Books, Whiskunde, nosing for dummies, De nieuwe vrijheid van topkok Pascal Jalhaij, Proefkoken voor de koningin, De betere bal is lekker vet, Een gesprek met Marije Vogelzang, Hungry Planet, Scènes uit een bezoek aan Eten: tradities, taboes en delicatessen, Hongaarse champagne terug aan het front, Onze bloedeigen keuken, Siere Cateraars denken, durven en doen, De kers op het toetje, Bouillon Leest, De Bouillonambassadeurs, Wie werkten er mee aan dit nummer

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 14, voorjaar 2007

Nummer 13 winter 2006

Coverfoto gemaakt door Jim Scherer, www.jimscherer.com, De Zeven Wadvissers, Van dagverse kabeljauw tot stokvis, Cuy al Horno, Verantwoord vissen, Leugens, Dubonnet Kiss, Topkok, Wijn en koffiewalhalla, Stoomcursus Ramadan, De Culinaire dromen van een allesvreter, Freek Kamphuis kookpionier, Nobu Matsuhisa krijgt er geen genoeg van, Tips en adviezen bij het kopen en bereiden van echte chocolade, Het Eiland van de echte thee, Oesters van New York, Op verkenning in het Vechtdal, Hotel op Stelten, Hollands eethuis in de Montagne Noire, Craigellachie, Trappist- en Abdijbier voor in de keuken, 19e eeuw, de keuken op zijn kop, Over Hervekaas, Feest in de Fles, Van Warmerdam is uitgegeten, Koekje slaat in als bom, Bouillon Leest, De Bouillonambassadeurs, Wie werkten er mee aan dit nummer

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 12 najaar 2006

De Cremer Tapes, ongeredigeerd, keihard Cremer, Neurenberger Braadworstenoorlog, Fredie Beckmans steekt zijn neus in de zuurkool, Vleessnippers kopen is einde oefening...Diny Schouten op haar mooist, Dingskes die groeien, Een schilderleven lang voor de frietkoten, Heston Blumenthal, The Fat Duck: Koken in een laboratorium, De Pendelaar, Hans Melissen geniet op wijnproeverij, Kookboek voor de kannibaal, Het beste culinaire boek van 2006,
Kreeft met cola, Del Gambero Rosso in Italia, De Spaanse groet, Jacques Meerman goes global, Hoe joods is Pom? , Broodje Pom, Surinaamse traditie, De oren van het hoofd, Vreten tot je er aan sterft, De berk, Sandor Schiferli als boomdokter, Pioniers in Parijs, Kathy Mathys duikt de culinaire geschiedenis in, Koken is Cultuur, Roel James gaat op studie, Aangrijpend Shanghai, Will Jansen en Alain Caron op culinaire zoektocht door fascinerend Shanghai, De geur van vochtig kastanjehout, Koffieleuten in Leens, Met Margo Reuten langs de Rijn, Rijn, Rijn, Ze lusten er wel pap van, Een verliefd varken in Madrid, Nico Dijkshoorn komt nog eens ergens, Rotterdams icoon, De natte droom van local hero Den Blijker, In vino veritas? De waarheid, niets dan de waarheid, De Bouillonambassadeurs, Groenland groen gat in de markt, hoop voor de toekomst, Bouillon Leest, Wie werkten er mee aan dit nummer.

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 12, najaar 2006

Nummer 11 zomer 2006

Ook in het zomernummer van bouillon! weer een bonte mengeling van onderwerpen: Het venijn zit in de staart, Koken is geen hobby, Toques et Clochers maakt tongen los, Gebakken nationale trots, Smaakorgasmes van Carles, Het zwarte water, Meester en gezel in haring, De citroenboontjes van Jaap Smak, Wat heet typisch?, Zijn wij de snackschaamte voorbij? Hop scheutje hop, Culinaire overpeinzingen, 1001 Koks is een politiek boek, Game, Set, Martin Air!, Vloeibaar goud, Proeven van Kunst regelrechte hit, Katja Gruijters ontwerpt eten, Aan tafel met Ataturk, Wat de pot schaft, Eet waar je bent, bel Iens, De keuken in de tijd van Rembrandt van Rijn, Uomo Famoso, Smaak gaat bij ons nog steeds voor smoel, Lustoord Luxor, Toscane, Bouillon Leest, Wie werkten er mee?, De bouillon-ambassadeurs.

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 11, zomer 2006

Nummer 10 voorjaar 2006

Naast een volkomen nieuwe vormgeving van binnen- en buitenkant door Harald Slaterus, in deze bouillon! een groot aantal lezenswaardige artikelen. Ronald Giphart schreef speciaal voor bouillon, Jan Cremer gaf toestemming tot het plaatsen van een van zijn prachtige verhalen, Connie Palmen en Nelly Frijda lieten het achterste van hun tong zien en - wat veel stof deed opwaaien - een van onze schrijvers ging met de stofkam door het veelgeprezen boek van Johannes van Dam en ontdekte dat hij misschien toch niet zonder meer de autoriteit verdient die hij toegedicht krijgt. Maakt u kennis met bouillon! en bestel het voorjaarsnummer als los nummer

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 10, voorjaar 2006

Nummer 9 winter 2005

Jasje dasje werd bakkersbroek, Van appel tot brood, Mijn winkel is mijn manier van leven, Hoempa in Hitlers Adelaarsnest, 10 tips van Marc van Gulick, Kok, kunstenaar, eten of penselen, Zeventiende-eeuwse schilderkunst op je bord, Een hartig woordje, Scheepsjenever, zeeboontjes en tonijn, Vriend Méritarte, Een portret van twee bijzondere vrouwen, Middeleeuws koken in Nagyszakácsi, Hongarije, De moleculen van de gastronomie, Kokend Nederland onthuld met een muisklik, Stadsgenoten - Disgenoten, Vorstelijk biologisch big, Tous les aquarelles du restaurant Savarin, Over godfather Hervé This, televisie en mayonaise, A nip between the pints en Vergelijkend koken.

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 8 najaar 2005

In deze bouillon! Paddestoelen plukken, mag dat?, Wedstrijd verhaal schrijven voor bouillon!, Hondsroos, egelantier, kontenkrabber, Kleurrijk Schloß Lerbach, De laatste kinderen van de melkboer, Een heerlijke worstvertelling, Eten als levenskunst, Bij de opkomst van de Art Nouveau, Eten en magie, vier handen op een buik, Drie sterren, hoe lang nog?, Drop culinair?, 12 tips & trucs van Angélique Schmeinck, Een Zeeuwse oester is de opperste zaligheid, Ken uw klassiekers, Guus Vredenburg zoekt zijn Chie, San Gimignano, klein Manhattan, hete parel, Fictie en feiten over geiten, Valderrama, olijfolie voor kenners, Frankenthalers en tomatenbonken, Er zit nog brood in brood, Verhalen Met Een Slok Op, Golfen en lekker eten bij Les Merles, Zijn wat je eet, Lieve appeltjes van oranje, Klassieke culinaire kalender, Sterrenkok bakt servies zelf, Dinnersite in tien jaar topsite, Bouillon! Leest /Nieuwe trend in culinaire boeken, Wie werkten er mee aan dit nummer, Unieke kook-, wijn- en golfweek bij Château les Merles

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 8, najaar 2005

Nummer 7 zomer 2005

In deze bouillon! een oude bekende, Lynn Bianchi. In ons echte nummer 1 maakten we met haar foto's al eens furore. Nu stond ze ons weer een partij ‘naakten' af en aangezien we in dit zomernummer veel over zoet en taartjes schrijven, leek ons de serie met ‘high teaing ladies' wel geschikt. De koppen van Jan Bartelsman op de cover, van mensen die op een super zure sinaasappel reageren, past daar goed bij. Verder:
Zoet gebakken, Jeffrey Steingarten, Châteaukoken, Kunst bij Haeberlin, Gello Mattacchino, Het volle leven, Eten der sterren, Heartbreak hotel, De backstagekeuken, Richard Olney, Louise Hubertine Hastrich, Smulpaperij, Tobago: Diner met Robinson Crusoë, Echt Texels lam is anders, Feestmaaltijden in de oudheid, Wie zoet is krijgt lekkers, Het wonder van teppanyaki, Shouf shouf Damascus, Mooi bier van amateurbrouwers, Eten en magie, vier handen op een buik....

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 7, zomer 2005

Nummer 6 voorjaar 2005

Deze bouillon! staat weer boordenvol artikelen en indrukken van mensen die graag met het echte eten en drinken bezig zijn.
Geniet er van en vertel het door!
Verder:
De Spaanse Graal, Midwestdownsouth, Cees kookt voor Anne, Zelf geschoten is lekkerder, Een Maaltijd uit Het Timmermanspotlood, Fifteen, the Party is over now, Knoflook, Kunst bij Spaander, Wijn in Punten? Hoezo?, Eten in de Film deel 2, De Klassieke Culinaire Kalender 2, Truffeldiamant, De Hand van de Meester, Dali het Eetbeest, Loumans Worstwetten, Tabak is Lekker.

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 5 winter 2004



UITREIKING GOUDEN BOUILLONBLOKJE 

Op 11 januari 2005 kreeg John Vincke het gouden bouillonblokje opgespeld. Lees verder.....

"De Gedekte Tafel" op de cover, gemaakt door Cynthia B. Wassink
De installatie, uit frituurvet, is gemaakt en geëxposeerd in een koelcel van de voormalige Coberco-zuivelfabriek in Enschede. Bijna een maand lang heeft zij daar, bijna dag en nacht in een koelcel van 7 graden, aan de installatie gewerkt en er is ruim 144 kilo frituurvet verwerkt. Een ode aan iedere boulimia-patiënt! En verder: Huiveren van welbehagen, Uitgelaten of ingetogen, eetscènes van Jan Steen, De onzekere toekomst van kaviaar, Op zoek naar thee en dim sum in Hong Kong, eten en drinken met alle zintuigen, Kurk eruit, schroefdop erop?, De slanke lijn en de puree van Robuchon, Hoe Jezus Christus water in wijn veranderde, Het grote belang van de Chinese maankoek, Cioccolato Amedei. Zie, ruik en proef, Ondergaande zon is het mooist, De wonderbaarlijke plantenwereld in de Morvan, Parijs culinair winkelparadijs, Klassieke culinaire kalender. Feestmaaltijden in de oudheid, Het is Diny Schouten wél worst, De selectie van de Lindenhoff, Kevin Wilks Atkins-kok in Friesland, Belgische chefs omarmen Alliance.

Korte inhoud artikelen

Naar het stripboek van Felix Guérain

Bestel nummer 5, winter 2004

Nummer 4 najaar 2004

Het is een bouillon! geworden vol met chefs. Daar zitten geen ingewikkelde bedoelingen achter, het diende zich zo aan. Veel van de artikelen die we opnemen, komen uit de hemel vallen, als het ware. Enthousiaste mensen, meestal (culinaire) journalisten, die in hun omgeving aparte mensen kennen of op reis iets bijzonders meemaakten en daarover willen schrijven. En aangezien er in Nederland weinig platforms zijn die hun verhalen ruimte geven, is daar bouillon!
Het thema van dit najaarsnummer is de Nederlandse Keuken. Wie verwacht dat we dan echt Nederlands gaan koken of vaderlandse gerechten onder de loep nemen, moeten we teleurstellen. Het gaat ons meer om de Nederlandse kookziel. Anno 2004 moet en zal de consument weten wat en waar hij eet, daarom zijn er tegenwoordig makkelijk tien grote of minder grote beurzen te noemen die om zijn gunst strijden. Let op, daar zit niet zelden de grote voedselindustrie achter en dus gaat het om geld in de eerste plaats en pas daarna om verantwoord voedsel. Maar goed, we hebben een nieuw speeltje, iedereen zal daarover zijn liedje meezingen om er zijn portemonnee mee te spekken. Of het niet snel zal verzadigen door de over-exposure is kennelijk geen issue. Ik weet wel dat ik twintig jaar geleden woensdagavond nog thuis bleef voor een mooie pot Europacup voetbal en dat Coca Cola, McDonalds en Amstel Bier me dat hebben afgepakt. Laat het grote geld alstublieft met zijn klauwen van de gastronomie afblijven of, als ze dan toch willen meedoen, er voor zorgen dat zij in volle glorie blijft bestaan. Als tegenhanger van hun Aardappel-anders en Biofit ontbijtdrinks vol vitamines en mineralen. Wie in deze bouillon! het artikel Wondermiddel of Vergiftigd Geschenk van Kathy Mathijs leest, zal 's avonds voor het slapen gaan de Kosmos bidden om het alstublieft gezond te houden. Amen
WJ

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 3 zomer 2004

Voor vakblad Horeca Journal en voor het glossy magazine Miljonair ga ik regelmatig op pad in het buitenland. Moet dan, samen met copain Alain Caron, bijvoorbeeld eten bij Alain Ducasse’s Louis XV in Monaco, Nadia Santini’s Dal Pescatore nabij Mantova, Guy Martins Grand Févourt in Parijs of bij Le Jardin des Sens van de tweeling Pourcel in Montpellier. Een zwaar leven, ik geef het toe, maar ik sla me er wel doorheen. Wat het makkelijker maakt is dat je naast die ‘verplichte’ adressen de tijd hebt om een zijweg in te slaan en daar rond te snuffelen. Dan ben je bij de eerste persing olijfolie, bezoekt om zes uur ’s morgens de boerenmarkt van Nice, je luistert naar de bonte vertellingen van een tomatenkweker, je maakt kennis met een hele stoet Amerikaanse topchefs en je eet ei met mayonaise in Parijs. Ei met mayonaise? Oui, oui, met zuurgroene sla, wat boerenbrood en een ballon de rouge. Waarzo? Bij Au Pied de Fouet in de Rue Babylone in het 7e arrondissement, de ‘champion du monde des oeufs mayonaises’. Maar eerst de hele morgen grasduinen bij Geneviève Bandon in haar Librairie Gourmande op de Rue de Dante nummer vier. Ze heeft duizenden titels waarvan maar twee uit Nederland, allebei van Inter Scaldes. En dan met de lunch die verrukkelijke eieren. Let op! Niet met zijn allen, want er kunnen maar veertien eters tegelijk aanschuiven en eigenlijk bij binnenkomst meteen maar bukken, want het is er klein en laag. Maar verder…
Dus zo rommel je het leven door, brengt je eigen bouillon! tot leven en krijgt daar vervolgens internationale erkenning voor. De trots stroomt je door de aderen. Met bouillon! nummer 1, die met de naakte dames op de cover, kregen we een Special Award for Creativity bij de Gourmand World Cookbook Awards 2003. ‘It combines in a unique way culinary culture, history and sense of humour’, zei de jury. Die humor, daar ontbreekt het vaak aan in kookboeken, vond men. We waren de enige Nederlandse titel met een echte prijs (er was nog een eervolle vermelding voor De Smaak van Azië van Jose Mill en Partners). Ook onze gedreven medewerker Marc Declercq scoorde bij Gourmand met zijn boek Fromage&Vin (uitgegeven bij Lannoo). De jury was vol lof over de combinaties van kaas en wijn en noemde de fotografie ‘stunning’. Marc werkte met kaasmeester Michel van Tricht uit Antwerpen en fotograaf Tony le Duc. Met zulke kanonnen moet het wel goed gaan. En wij natuurlijk trots op zijn bijdrages in bouillon!
Enfin, wie het voorjaarsnummer heeft gelezen, merkt dat we volwassen worden. Het zomernummer heeft ook weer alles voor een feestelijke leesdis. Bon appetit.
WJ

Korte inhoud artikelen
Bestel nummer 3, zomer 2004

Nummer 2 voorjaar 2004

Het voorjaarsnummer van Bouillon staat in het teken van het Boekenweekthema van 2004: Frankrijk. Een heerlijk onderwerp dat veel mensen zal aanspreken en waarbij de culinaire link natuurlijk overal aanwezig is. Daarom vindt u in dit nummer onder meer: 800 jaar wijn uit de Bordeaux, een kakofonie van acht Fransen, werkzaam in de Nederlandse gastronomie, hoe maak ik de perfecte Bouillabaisse, een tomatenfanaat in Zuid-Frankrijk, kastanjes eten in de Var, Asterix en Obelix en de keuken van Corsica, een interview met Michelin-chef Jean-Michel Hengge en een verlichtend gesprek met Wouter Klootwijk van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarden. En nog veel meer!
WJ

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 1 winter 2003

Op de cover een fenomenale prent van de Amerikaanse fotografe Lynn Bianchi. Zij laat zien dat eten ook wellustig kan zijn en vooral plezierig. Wij hebben in Nederland de neiging om eten, gezamenlijk eten, formeel te benaderen. Dat zie je vooral in restaurants. Ongeschreven regels zeggen dat je niet luid mag praten, je niet met elkaars tafel mag bemoeien en niet al te veel of in elk geval niet hard mag lachen. Onzin is dat. Kijk maar eens naar het gigantische succes van De Supperclub in Amsterdam, waar al deze prietpraat overboord wordt gezet en uit eten een feest is. Iedere avond.
We hebben niet zo veel mogelijkheden om te laten zien dat we elkaar aardig vinden, eten bereiden is er daar een van. Liefhebben, genieten van, met elkaar praten, muziek maken; je kunt er weliswaar niet de godganse dag mee bezig zijn, maar wanneer je het doet, maak dan plezier en geniet openlijk. Eten is geven, is doorgeven wat de aarde ons heeft aangeboden. Je brengt allerlei ingrediënten bij elkaar en geeft het door om te proeven, om er van te genieten en er daarna over te praten, zonder spanningen. Iedereen die het leven leuk vindt zal lekker eten en drinken leuk vinden.

In vrijwel elke cultuur kun je via een gezamenlijke maaltijd vaststellen hoe het staat met traditie en cultuur. Wanneer je een nieuw land bezoekt, leg je aan tafel makkelijker en nadrukkelijker contact dan in de zon op het strand of 's avonds in een disco. Hoe vaak en op welke manier men eet, is in elk land anders en dus cultuurbepaald. "Zeg me wat je eet," zeggen de Fransen, "en ik zeg wie je bent." Ook bij ons staan bij geboorte, huwelijk en dood eten en drinken klaar, gaan we bij het afsluiten van een zakelijke deal naar een restaurant. Zorgvuldig gekozen eten en wijn, de aandacht en de zorg, zijn bewijzen van respect. Aan tafel is het altijd geinig om te zien wie de wijn voorproeft, wie naast de gastvrouw zit, wie het eerst bediend wordt of opschept en wie de rekening betaalt.
Over al deze aspecten gaat Bouillon. Lekker gevoel om vast te stellen dat het zogenaamde 0-nummer, onze try-out van mei, toch zo'n 7000 keer over de toonbank ging. En de lezers vonden het leuk ook, want we kregen bemoedigend veel schouderklopjes. Reden genoeg om ermee door te gaan. Ook dit winternummer zit boordevol eten en plezier. Lees smakelijk.
WJ

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 0 zomer 2003

Eten en drinken zijn de basis, de bouillon van het leven. Eten is leven, eten is plezier, is sociaal bindmiddel. Als vakjournalist kom ik vaak in restaurants, om te praten met de mensen uit de keuken en de bediening. Het leukst is misschien nog wel het observeren. Niks zeggen, niet in de weg staan en zoveel mogelijk het werk en de motieven proberen te begrijpen. Of op pad gaan met koks en sommeliers, naar hun dagelijkse leveranciers van vis, vlees en groenten en hun 'eigen' adresjes voor wijn, wild en sigaren. Ik snuffel verder rond op beurzen en proeverijen, ga naar wijnboeren en proef van kersverse truffels of bloedworst die nog warm is. Ook ga ik kijken hoe ze nieuwe koks en obers opleiden, op hotelscholen en bij particuliere initiatieven. Al met al een fascinerende wereld, boordevol verhalen.

Maar die wereld houdt niet op bij de gastronomie. Overal lopen mensen rond die hun eigen kijk hebben op eten. Die weten welke centrale rol het eten in hun leven speelt. Veel mensen hebben angst voor eten want je kunt er dik van worden. Maar kijk eens naar die prachtige foto op de cover van het winternummer 2003! Vrouwen met wulpse lichamen, die genieten van eten. Dik of dun, het maakt niet uit. Eten is een genoegen, de basis van het leven. Dag in dag uit.

En dat is precies wat Bouillon gaat brengen. Verhalen over het dagelijks eten en drinken, maar dan altijd in een bredere culturele setting. Het is leuk om daar over te lezen. Beetje plaatjes kijken, je even terugtrekken in een luie stoel en je laven aan de warmte van de eetverhalen. Lekker glas wijn erbij en het gemoed loopt vanzelf vol.
WJ

Korte inhoud artikelen
Dit nummer is niet meer los te bestellen maar zit alleen nog in het totaalpakket

Nummer 44 najaar 2014 Nummer 43 zomer 2014 Nummer 42 voorjaar 2014 Nummer 41 winter 2013
Nummer 40 najaar 2013
Nummer 39 zomer 2013
Nummer 38 voorjaar 2013 Nummer 37 winter 2012 Nummer 36 najaar 2012 Nummer 35 zomer 2012 Nummer 34 voorjaar 2012 Nummer 33 winter 2011 Nummer 32 najaar 2011 Nummer 31 zomer 2011 Nummer 30 voorjaar 2011 Nummer 29 winter 2010 Nummer 28 najaar 2010 Nummer 27 zomer 2010 Nummer 26 voorjaar 2010 Nummer 25 winter 2009 Nummer 24 najaar 2009